Babicemi už se line božská vůně, přijďte v sobotu ochutnávat na 10. ročníku Gulášfestu

Podesáté v Babicích rozehřejí sedm obřích kotlin, aby v nich navařili desítky litrů guláše. Jubilejní ročník zdejšího vyhlášeného Gulášfestu a připojeného pivního minifestivalu mají letos naplánovaný na sobotu 11. září.

Text: Halka Horká; foto: archiv Babičáci z.s.

Pokrájíte desítky kilo cibule, osmahnete, přidáte kila speciálního koření, zapražíte a přihodíte desítky kilo masa – hovězího, vepřového, vnitřností, zvěřiny... Necháte táhnout dlouhé hodiny. Všude voní paprika, majoránka, česnek... Připravit Gulášfest je pořádná fuška a v Babicích se do ní letos před dnem D – 11. září - pustí už podesáté. Jubilejní Gulfest – jak akci – sami pořadatelé akci nazývají, se měl odehrát už loni. Jenže... stejně jako plno dalších jej zrušila pandemie. Letos nadšenci z řad Babičáků, Sokola a Svazarmu hlásí: Bude! Nad gurmánským festiválkem jsme si na chvilku sedli s „dušemi akce“ Michaelou Kocianovou a Liborem Zelinkou.

Kdy a proč jste se do Gulášfestu pustili?

V prvopočátku to mělo být naopak. Pivní festival s něcím teplým do žaludku. Bohužel, nebo vlastně bohudík, bylo s organizováním příjezdu a vlastního čepování malých pivovarů problém, tak jsme se domluvili, že si pivka seženeme a budeme točit sami. Pokud se budeme bavit o datu akce, tak jsme Gulfest vždy pořádali v září. Ze začátku jsme se trefili do data Hornických slavností a Česnekovek. Pak do toho ale jednou vlezly naše dovolené, nemohli jsme je přeložit a řekli jsme si, že to riskneme i bez možnosti, že by se do Babic lidé dopravili autobusy, které mezi jednotlivými akcemi v Kahanu pendlovaly. A povedlo se, lidé přišli a bylo to báječné. A už to tak zůstalo.

Gulfest19 3

Babická náves při Gulášfestu mění v jednu velkou hodovní síň.

Kdy s přípravami začínáte? Uvařit různé guláše pro stovky strávníků asi není žádná švanda...

No to není. (smích) Maso se už dlouho dopředu domlouvá s rosickým řeznictvím Hadač a Zapletal, zvěřina s naším panem starostou, což je velký myslivec. Hlavní vaření startuje ve čtvrtek, to přijde na řadu krájení těch šílených kil cibule, česneku... Máme to rozděleno – ženské krájí, chlapi vaří. V případě piv, které se pak ke gulášům točí, je příprava příjemnější. Nejčastěji na malé pivovary narazíme třeba na cyklovýletě, na dovolené. Když chutná fakt hodně, v podstatě hned na místě se s minipivovarem domluvíme, jestli by nám na Gulfest bečku nenavařil.

Jaké druhy gulášů vaříte?

Většinou máme základní druhy jako hovězí, vepřový, pikantní, zvěřinový, mexický z kuřecího masa, segedinský, sem tam jsme přidali bramborový nebo kotlíkový. Největší ohlas má hovězí klasika. A protože málokdo má možnost si doma udělat guláš ze zvěřiny, tak tento guláš je velice rychle pryč.

Máte tajný recept?

To ani ne, prostě vaříme jak nejlíp umíme.

Jak dlouho po akci guláš nevaříte? :)

Míša: Já osobně nemám problém si dát guláš i další den, protože na akci se málokdy máme možnost najíst v klidu. Nebo už jen dojídáme štávu bez masa...... Ale někdy třeba i zbyde, že si odneseme domů. A to můžu klidně další gulášek, protože takovej jako kluci v kotlině, doma neudělám. :D

Gulfest19 2

Myslím, že jste mívali i gulášovou soutěž. Ta už není?

To bylo v začátcích, také proto, abychom nalákali lidi na akci, která tady v okolí ještě nebyla. Zápolilo se o nejlepší masový a nemasový guláš o ceny. Podmínkou bylo navařit minimálně 5 litrů guláše a dát mu nějaký název. My je očíslovali a jméno kuchaře jsme znali jen my. Kdo chtěl hlasovat, koupil si dopředu za pár drobných malou misečku s číslem daného vzorku, dostal hlasovací desetníky, které pak naházel dle své chuti do očíslovaných sklenic. A pak se ještě z davu vybrala porota, která ochutnávala všechny vzorky a rozdělovala body. Jednou vyhrál třeba guláš hlívový, nebo které si pamatujeme prezidentský, hornický, valašský povidlový, thajský. Účastnilo se zhruba 10 s masovým gulášem, 10 s nemasovým. Teď už nesoutěžíme, není takový zájem, možná se lidé stydí, nevím... Pro pořadatele je to logisticky jednodušší, tak snad návštěvníci nejsou smutní.

Kdo letos návštěvníky k jídlu a pití pobaví?

Na letošní Gulfest nám přijedou zahrát písničkář Andy Minet, PraGong, DejaVu rock a Rock String. Zatančí nám děvčata z taneční skupiny Anika. Aby se nám tady děti nenudily, máme pro ně nachystané malování na obličej, přijde náš kamarád četník Vašek Čiháček a hasiči z Kratochvilky.

Gulfest19 1

volný čas, obecné info

Pojďte si užít Mikroregion Kahan!

MIKROREGION KAHAN

  • Hutní osada 14, 664 84 Zastávka
    IČO: 71214038
    Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
    projekty, administrativní záležitosti
    +420 777144 471; Lenka Blažejovská

  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
    web a sociální sítě, soutěže
    S párou za horníky, Snídaně s Kahanem
    +420 604 206 662; Halka Horká


Děkujeme našim partnerům


© Mikroregion Kahan dso

Uložit
Cookies uživatelské preference
Používáme cookies, abychom vám zajistili co nejlepší zážitek z našich webových stránek. Pokud odmítnete používání souborů cookie, tento web nemusí fungovat podle očekávání.
Přijmout vše
Odmítnout vše
Více informací
Google Analytics
Marketingové nástroje pro Google Analytics
Přijmout
Odmítnout
Facebook
Marketingové nástroje pro Facebook
Přijmout
Odmítnout
Ostatní
Ostatní
Přijmout
Odmítnout